Slobodni softver PDF Print E-mail

Slobodni softver kao pogonski kotač inovacije

Danas mnoge tvrtke aktivno koriste slobodni softver kao važan pogonski kotač. Velike softverske tvrtke (poput Google-a) slobodni softver koriste kako bi olakšale i stimulirale tehnološke inovacije i kreativne procese, dok tvrtke koje se bave poslovima koji ne spadaju u domenu informatike slobodni softver koriste prvenstveno zbog toga što ih oslobađa financijskih obaveza licenciranja softvera. 

Slobodni softver je softver poput svakog drugog softvera, ali sa jednom bitnom razlikom: on ne ograničava svoje korisnike licenciranjem i restrikcijama ugovora o korištenju na kojeg kupac mora pristati ako želi koristiti komercijalnu aplikaciju. 

Slobodni softver kupcima daje puno više od uštede na licencama; osim financijskog faktora, slobodni softver nudi i četiri slobode, što sve skupa čini dobitničku kombinaciju: 

1. Slobodni softver ne morate kupovati, niti je potrebno periodički obnavljati licence; slobodni softver možete dobiti potpuno besplatno i bez ikakvih obaveza, a plaća se samo tehnička podrška, i to u obliku i količini koja je potrebna kupcu; drugim riječima, imate li u tvrtci djelatnika koji zna održavati slobodni softver, ili to znate i sami, nije vam potreban vanjski servis i dodatni financijski izdaci, pa vas rješenje bazirano na slobodnom softveru u konačnici košta vrlo malo ili nimalo. 

2. Slobodni softver možete koristiti na koji god način želite, pa i na naopak način. Vi ste u posjedu softvera i možete ga koristiti kako god vam padne na pamet. Nema ograničenja u količini instalacija, broju procesora, broju baza podataka, broja istovremenih korisnika... kao posjednik softvera, samo vi odlučujete kako ćete ga koristiti.

3. Slobodni softver smijete dijeliti drugima; to znači da vaši djelatnici programe koje koriste u tvrtci smiju slobodno koristiti kod kuće; jednako tako, imate pravo slobodni softver dijeliti svojim poslovnim partnerima i bilo kojoj drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi zainteresiranoj za taj softver. Ne postoje kazne za piratiziranje slobodnog softvera, niti je dijeljenje slobodnog softvera ilegalno; dapače, ono se ohrabruje.

Korištenjem slobodnog softvera riješiti ćete se legalizacijskih problema i kazni zbog namjernog ili slučajnog piratiziranja komercijalnog softvera. 

4. Smijete proučavati kako radi slobodni softver i mijenjati ga prema svojim potrebama: primjerice, slobodni softver kojeg često koristite i koji se pokazao vrlo korisnim smijete prevesti na hrvatski jezik i tako prevedenog ga koristiti; ili, smijete softver prilagoditi lokalnom zakonodavstvu i propisima. Možete to učiniti samostalno ako imate odgovarajućeg znanja, ili angažirati neku tvrtku da to učini za vas.

5. Promjene koje te učinili na slobodnom softveru smijete ponuditi drugima na korištenje. 

 

      (C) 2002.-2009. Operacijski sustavi d.o.o., Ivana Šibla 12, HR-10000 ZAGREB tel: +385 1 6623840 fax: +385 1 6623842