Operacijski sustavi PDF Print E-mail
Operacijski sustav (OS) pokretačka je snaga vaše kreativnosti i učinkovitosti prilikom korištenja računala. OS brine o tome da vaše računalo radi na zadovoljavajući način i kontrolira vaše aplikacije, osiguravajući im potrebne resurse i rješavajući njihove zahtjeve, kako bi one mogle na najbolji mogući način udovoljiti vašim poslovnim potrebama.

Linux
Linux je slobodan operacijski sustav za računala nalik na UNIX sustave. Operacijski sustav je skup osnovnih programa i alata zahvaljujući kojem Vaše računalo radi. Linux je ime za samu jezgru sustava dok većina osnovnih alata dolazi iz GNU projekta. Linux je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća stvorio Linus Torvalds te ga dalje razvio uz pomoć mnogih programera iz svih krajeva svijeta. Linux je licenciran GNU General Public Licencom te je izvorni kod Linuxa besplatno dostupan svakome.

homepage: www.linux.org

FreeBSD
FreeBSD je napredan operacijski sustav izveden iz BSD UNIX-a, verzije UNIX-a razvijene na University of California, Berkeley. Razvijaju ga i održavaju mnogi pojedinci. Odlikuje ga napredni mrežni podsustav, učinkovitost, sigurnost i uskladivost. Idealna je platforma za mnoge mrežne servise koji na njemu pouzdano rade i pod najvećim opterećenjima.

homepage: www.freebsd.org

Mac OS X
Mac OS X je operacijski sustav koji je nastao iz BSD jezgre, uz dodatak Appleovog grafičkog sučelja. Iako je jezgra OS-a bazirana na, za svoje vrijeme prenaprednom, NeXT-u, Apple je načinio nadasve moderan OS u kojem se udružuje pouzdanost UNIX sustava sa jednostavnošću uporabe Macintosh računala. Bez obzira jeste li Mac korisnik koji razmišlja o nadogradnji, Windows korisnik koji razmišlja o promjeni ili UNIX korisnik kojem se sviđa mogućnost uporabe aplikacija poput Microsoft Officea na BSD implementaciji UNIXa to je onda pravi sustav za Vas.

homepage: www.apple.com/macosx/

MS Windows XP Pro/Vista
Windows XP Professional ujedinjuje sve dobre osobine Windowsa 2000 Pro, poput sigurnosti, upravljivosti i pouzdanosti s osobinama Windowsa 98 koje su cijenili poslovni korisnici, poput Plug and Play-a i pojednostavljenog korisničkog sučelja. Takvom kombinacijom Microsoft je stvorio svoj dosad najbolji sustav za PC računala. Windows Vista predstavlja slijedeću generaciju Microsoftovog operacijskog sustava.

homepage: www.microsoft.com

FreeDOS
FreeDOS, je slobodan operacijski sustav nalik na DOS koji se razvija s ciljem da bude u potpunosti uskladiv s ostalim DOS sustavima. FreeDOS radi s raznim starim hardwareom, u DOS emulatorima i raznim ugradbenim sustavima. Njegova najčešća upotreba je na mjestima gdje je potrebno pogoniti aplikacije pisane za MS DOS.

homepage: www.freedos.org

 

      (C) 2002.-2009. Operacijski sustavi d.o.o., Ivana Šibla 12, HR-10000 ZAGREB tel: +385 1 6623840 fax: +385 1 6623842