Mrežni servisi PDF Print E-mail
Mrežni servisi brinu o tome da vaše poslovne potrebe budu zadovoljene ne samo na vašem osobnom računalu, već i pri radu s vašim kolegama ili trećim osobama. Mrežne tehnologije pretvaraju vaše računalo u djelić velike mreže računala, gdje možete vaš posao dijeliti s drugima.

Apache
Apache je najpopularniji HTTP (web) server na tržištu, a vjerojatno i najkvalitetniji kada su u pitanju mogućnosti, efikasnost, sigurnost i brzina.

homepage: www.apache.org

BIND
Berkeley Internet Name Domain, najpoznatija implementacija protokola za imenovanje domena odnosno Domain Name System protokola.

homepage: www.isc.org/products/BIND/

DHCP
Implementacija Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) izvedena od Interent Software Consortiuma koja se slobodno distribuira te predstavlja referentnu implementaciju DHCP-a predstavljenu svim alatima: DHCP Server, DHCP klijent i DHCP relay agent. Navedeni alati tako su izvedeni da mogu biti upogonjeni na svakom POSIX uskladivom sustavu i POSIX neuskladivim sustavima poput Windowsa.

homepage: www.isc.org/produts/DHCP/

Fetchmail
Fetchmail je slobodan alat za prikupljanje i prosljeđivanje email poruka. Posjeduje mnoge mogućnosti podešavanja te je dobro dokumentiran. Namjena mu je poglavito kod TCP/IP veza koje se uspostavljaju prema potrebi (preko SLIP ili PPP veza). Podržava sve najčešće upotrebljavane protokole za pristup elektroničkoj pošti na Internetu kao što su: POP2, POP3, RPOP, APOP, KPOP, sve vrste IMAP-a, ESMTP ETRN, uključujući i podršku za IPv6 i IPSEC.

homepage: www.tuxedo.org/~esr/fetchmail/

NFS
Network File System (NFS) je razvijen kako bi se umreženim računalima omogućio transparentan pristup diskovnom prostoru na drugim računalima u mreži, tj. da im pristupaju kao lokalnom diskovnom prostoru. Sve to omogućuje brzo i jednostavno dijeljenje datoteka na mreži. Prednost NFSa je to što je to danas zreo, standardan, dobro dokumentiran, podržan i robustan sustav dijeljenja datoteka.

homepage: nfs.sourceforge.net

OpenLDAP
OpenLDAP je skup alata za implementaciju i razvoj mrežnog direktorija prema LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) protokolu. Takav mrežni direktorij omogućuje stvaranje baze podataka o svim mrežnim resursima, a koja u konačnici omogućuje učinkovitije i pouzdanije upravljanje mrežom.

homepage: www.openldap.org

OpenSSH
OpenSSH je besplatna verzija SSH paketa alata za mrežno povezivanje o kojima mnogi korisnici Interneta ovise u svakodnevnom radu. Mnogi korisnici telneta, rlogina, ftpa i ostalih sličnih programa nisu svjesni kako se sva njihova komunikacija prenosi nezaštićena, odnosno nekriptirarana, uključujući i pristupne lozinke. OpenSSH kriptira sav takav promet i efikasno onemogućuje maliciozne napade s mrežne razine.

homepage: www.openssh.org

OpenSSL
OpenSSL je open source implementacija Secure Sockets Layer (SSL v2/v3) i Transport Layer Security (TLS v1) protokola te kriptografskih biblioteka za raznu uporabu. Korisnicima najčešće poznato kao sigornosni protokol za enkripciju veze između njihovog browsera i web servera.

homepage: www.openssl.org

Postfix
Postfix je servis za prenošenje emaila, alternativa Sendmailu. Izveden je tako da bude brz, jednostavan za administriranje, brz, siguran i u velikoj mjeri uskladiv sa Sendmailom.

homepage: www.postfix.org

ProFTPD
ProFTPD je siguran i konfigurabilan FTP (file transfer protokol) server s osobinama koje se mogu naći u novijih FTP servera za Windowse. Mnogi FTP siteovi velikog prometa izabrali su upravo ovaj server.

homepage: www.proftpd.net

Sendmail
Sendmail je servis za prenošenje elektroničkih pouruka (MTA - Mail Transfer Agent) zapravo program koji prenosi email s jednog računala na drugo. Sendmail pruža mnoge mogućnosti podešavanja prema korisnikovim potrebama.

homepage: www.sendmail.org

Samba
Samba je skup aplikacija u kojima je primjenjen SMB protokol za UNIX i Linux sustave, Samba omogućuje posluživanje datoteka i pisača Windows, OS/2 i DOS klijentima. Navedeni protokol ponekad se spominje i kao Lan Manager ili Netbios protokol. Samba također može biti i PDC server po potrebi integriran i s pam i ldap direktorijima.

homepage: www.samba.org

CUPS
Common UNIX Printing System ("CUPS") je višeplatformno rješenje sustava za ispis pod svim UNIX okruženjima. Temelji se na Internet Printing Protokolu i pruža cjelovitu podršku za većinu PostScritp i raster printera. CUPS nam donosi Easy Software Products pod GNU GPL-om.

homepage: www.cups.org

 

      (C) 2002.-2009. Operacijski sustavi d.o.o., Ivana Šibla 12, HR-10000 ZAGREB tel: +385 1 6623840 fax: +385 1 6623842