FAQ PDF Print E-mail
Često postavljana pitanja

Q: Moja tvrtka ima samo jedno ili dva računala. Trebam li vašu pomoć?
A: Možemo Vam pomoći čak i ako imate vrlo malo informatičke opreme, jer i tu se može uštedjeti novac ili optimizirati poslovanje; dapače, manja infrastruktura znači da će i Vaši problemi biti riješeni brže i uz manje troškove.

Q: Već imam informatičara koji brine o računalima.
A: Nema razloga da se odričete rada informatičara u kojeg imate povjerenja. U tom slučaju možemo Vam pomoći savjetima ili konzultacijama, ili pak pokrivanjem segmenta za kojeg Vaš informatičar nema potrebna znanja ili nema dovoljno vremena za ozbiljno posvećivanje određenim problemima.

Q: Treba li moja tvrtka od dva zaposlena i jednog telefaksa uopće stručnu informatičku podršku?
A: U ovom trenutku očito ne; no, u budućnosti ćete, kako Vaša tvrtka bude rasla, nužno trebati kvalitetnu informatičku podršku. Možemo Vam pomoći prilikom planiranja i nabavke opreme, kako biste osigurali kupnju opreme koja najbolje zadovoljava Vaše potrebe.

Q: Znam ja takve, vi mene hoćete navući na nekakav ugovor o održavanju...
A: Ugovori o održavanju imaju svojih velikih prednosti – jedna od njih je garantirani odziv u određenom vremenskom roku i popusti na cjenik usluga. Ugovore o održavanju preporučujemo svim našim korisnicima koji se ozbiljno oslanjanju na računala u svom radu. No, nećemo Vas prisiljavati na potpisivanje bilo čega što sami niste ocjenili za Vas povoljnim. Osim ugovornih, imamo i niz “običnih” klijenata sa kojima surađujemo već dugi niz godina.

Q: Mogu li ja kupiti računalo, pa da mi vi dođete gore staviti “zaprženi” softver kojeg sam nabavio preko oglasnika?
A: Ne! Mi striktno poštujemo autorska prava i našim klijentima nećemo instalirati nelicencirani softver. Dapače, rado ćemo Vas savjetovati o legalizaciji Vaše postojeće opreme i pomoći Vam da računala dovedete u licenčno nedvojbeno ispravno stanje.

Q: Ali što ako nemam novca za kupnju tog softvera?
A: U tom slučaju pomoći ćemo Vam da funkcionalnost ostvarite korištenjem slobodnog softvera, koji nije opterećen komercijalnim licencama i kojeg možete slobodno i potpuno legalno koristiti na svim svojim računalima.

Q: Možete li mi ponuditi zamjenu svega slobodnim softverom?
A: Ovisi o Vašim potrebama. Windowse i Office svakako možemo zamjeniti ekvivalentima (primjerice, Ubuntu Linux i OpenOffice.org su kvalitetne slobodne zamjene), ali neke visokospecijalizirane poslove možda nije moguće pokriti slobodnim softverom.

Q: Što će se dogoditi sa mojim podacima ako odlučim prijeći na slobodni softver?
A: O tome ćemo se mi pobrinuti – svi Vaši poslovni podaci bit će sigurno preseljeni na novi sustav.

Q: Ali, ja imam Macintosh! Možete li mi pomoći?
A: Naravno! Naše usluge uključuju i održavanje Mac OS X računala, kao i njihovo transparentno i lagano uklapanje u mrežu u kojoj se nalaze i druga (Windows, Linux...) računala.

Q: Možete li zaštititi naš sustav od virusa i napada s Interneta?
A: Možemo, korištenjem odgovarajuće kombinacije zaštitnog softvera i slobodnog softvera, možemo Vaš sustav učiniti pouzdanim i vrlo sigurnim.

Q: Možete li nas zaštititi 100%?
A: Ne, jer nažalost apsolutna zaštita ne postoji. Svatko tko Vam obeća da će Vas zaštititi apsolutno, prodaje maglu.

Q: Možete li nas savjetovati o zaštiti?
A: Edukacija je dio naših djelatnosti. Rado ćemo Vas savjetovati o zaštiti podataka, prepoznati Vaša potencijalna mjesta ugroze i predložiti način zaštite, a zatim i implementirati zaštitu.

Q: Educirate li o nečemu drugome?
A: Educiramo o korištenju Windowsa, Linuxa, OS X-a, MS Office i OpenOffice alata, a po potrebi izrađujemo i edukacijski materijal koji pokriva specifične potrebe korisnika. Održavamo predavanja za grupe do dvanaest polaznika u suvremeno opremljenim računalnim učionicama.

Q: Dorađujete li već postojeće sustave?
A: U suradnji sa klijentom i sa klijentovim ciljevima na umu dorađujemo i već postojeće sustave, bilo da je riječ o zamjeni postojećih komponenti ili o nadopunjavanju sustava novim rješenjima.

Q: Nažalost, nemam nikakve dokumentacije svog sustava...
A: Jedna od naših usluga je i dokumentiranje zatečenog sustava. U stanju smo dokumentirati topologiju vaše mreže, hardver i servise vaših servera i radnih stanica. Ne dokumentiramo specifična softverska rješenja (knjigovodstveni softver i slično).

Q: Možete li mi pomoći u nadgledanju implementacije sustava?
A: Svakako! Naše višegodišnje, bogato i šaroliko iskustvo na različitim platformama omogućuje nam široki uvid u mnoge aspekte računalnih sustava; možemo za Vas pregledati, kritički ocjeniti, a zatim i nadzirati implementaciju sustava od strane trećih osoba. Možemo za Vas izraditi i usporedni troškovnik cjena i procjenu izvedivosti projekta. Uz Vas smo od početka do kraja projekta.

Q: Radite li po sistemu “ključ u ruke”?
A: Da, ali tek nakon detaljne analize Vaših potreba i usaglašavanja projekta do najmanje sitnice. Zahvaljujući mreži partnera, u stanju smo obaviti i vrlo zahtjevne računalne instalacije.

Q: Trebali bismo jednu sobu u kojoj ćemo držati naše servere...
A: Ovisno o Vašim željama i mogućnostima, možemo projektirati i izvesti različita rješenja, od jednostavnih ormara do potpuno opremljenih sistemskih soba sa protupožarnom zaštitom i klimatizacijom, kontrolom ulaska i sustavom neprekidnog napajanja.

Q: Postoji li nešto što vi ne možete izvesti?
A: Naravno – ali takvi poslovi vrlo rijetko su u domenama naših ciljanih klijenata: malih i srednjih tvrtki.

 

      (C) 2002.-2009. Operacijski sustavi d.o.o., Ivana Šibla 12, HR-10000 ZAGREB tel: +385 1 6623840 fax: +385 1 6623842