Skalabilne bežične mreže PDF Print E-mail

Bežično umrežavanje računala jedan je od najekonomičnijih i najbrže izvedivih načina za umrežavanje vaših klijenata radi pristupa Internetu ili drugim resursima, bez obzira na to radi li se o konferencijskoj dvorani ili kampusu, pa čak i gradu.

 

Image
(primjer gradske bežične mesh mreže sa više pristupnih točaka na Internet)

 

Bežično umrežavanje je jeftinije, jer isključuje troškove postavljanja kabelske infrastrukture, što ponekad može biti neopravdano veliki izdatak, ili čak nemoguće.

Bežično umrežavanje je manje intruzivno, jer zahtjeva malo ili nimalo grubih radova na objektima kako bi se mreže postavile u pogon.

Bežično umrežavanje je iz gore navedenog razloga i brzo, jer je montaža uređaja moguća u iznimno kratkom roku.

 

Specifičnost ponude naše tvrtke je u tzv. “mesh” modelu bežične veze, koji se od tradicionalnijih ponuda razlikuje po tome što su svi dijelovi mreže ravnopravni i u kontaktu sa svojim susjedima, te orkestrirano djeluju kao jedna cjelina.


To znači da ispad jednog čvora na mreži neće uzrokovati ispad ostatka mreže, niti će korisnici na tom čvoru ostati bez usluge – njih će automatski preuzeti susjedni čvorovi. Time se osigurava visoka dostupnost usluge i visoka otpornost na ispade (prekide rada), slično donjem primjeru: 

Mreža se sama popravlja.

Čvorovi mreže samostalno i aktivno promatraju događanja na mreži, zbog čega se svaka promjena (ispad čvora ili dodavanje novog čvora, primjerice) automatski registrira i mreža joj se automatski prilagođava – zato, primjerice, nije potrebno gasiti cijelu mrežu radi nadogradnje.


Administracija korisnika i čvorova mreže je centralizirana, odnosno administrator ne mora posjećivati pojedinačne čvorove kako bi unio promjene – sve centralne promjene automatski se propagiraju na sve čvorove, bez potrebe za ručnim izmjenama. 

Image
(primjer aplikacije za nadzor nad bežičnom mrežom)

Mreža može rasti “organski” - ovisno o potrebama i mogućnostima, mreža ne mora biti planirana po skupim etapama, već može rasti sukladno rastu vaših potreba.


Rješavanje problema kapaciteta na “vrućim točkama” (mjestima velike koncentracije korisnika) iznimno je jednostavno i brzo.


Mreža omogućuje kontrolu pristupa korisnika i (po želji) naplaćivanje usluga pristupa; obavezno preusmjeravanje korisnika na vaše web stranice i traka sa obavjestima mogu biti izvor dodatnih prihoda. Također, mreža omogućuje izolaciju korisnika (tj. korisnik ne može pristupati direktno korisniku, što omogućava dodatni nivo sigurnosti vašim klijentima).


Naše rješenje nudi visoku modularnost i skalabilnost, te smo u stanju ponuditi jedinstvenu uslugu bilo kojeg kapaciteta – od konferencijske dvorane (par desetaka korisnika) do nivoa cijelog grada (više tisuća korisnika) na istoj tehnologiji. Zbog toga vaše početno ulaganje može rasti u skladu sa vašim rastućim potrebama, a nadogradnju je moguće obaviti brzo i lako, u skladu sa vašim željama. Naša rješenja su po principu “ključ u ruke”, a osim implementacije nudimo i potpunu uslugu administracije i održavanja vaše bežične mreže.

 

(ilustracije su (C) svojih vlasnika, pod njihovim uvjetima)
 

      (C) 2002.-2009. Operacijski sustavi d.o.o., Ivana Šibla 12, HR-10000 ZAGREB tel: +385 1 6623840 fax: +385 1 6623842